De Incoterms® regels

Er zijn elf verschillende Incoterms® regels. Welke regel er in een contract gebruikt wordt, verschilt per situatie. Het belangrijkste verschil tussen deze International Commercial Terms is het punt waarop het risico van de zending verschuift van verkoper naar koper. Dus wanneer is de koper verantwoordelijk voor:

  1. De kosten van het transport
  2. Het risico van de zending
  3. De verzekering

Voor veelgestelde vragen betreffende de Incoterms bekijk ons FAQ.

REGELS VOOR ELKE WIJZE VAN VERVOER

EXW - Af Fabriek

‘Ex Works’ (Af Fabriek) houdt in dat de verkoper levert wanneer hij de goederen ter beschikking stelt van de koper in het bedrijfspand van de verkoper of op een andere overeengekomen plaats(bijvoorbeeld werkplaats, fabriek, opslagplaats, etc ...). De verkoper is niet verplicht de goederen te laden op het voertuig waarmee de goederen worden opgehaald, noch de uitklaring te verzorgen waar die van toepassing is.

DAP - Geleverd ter bestemming

‘Delivered at Place' (Geleverd ter Bestemming) houdt in dat de verkoper levert wanneer de goederen ter beschikking van de koper worden gesteld op het aankomende vervoermiddel, klaar om te worden gelost, op de overeengekomen plaats van bestemming. De verkoper draagt alle risico’s om de goederen naar de overeengekomen plaats van bestemming te brengen.

DDP - Geleverd Rechten tot Betaald

‘Delivered Duty Paid’ (Geleverd Rechten Betaald) houdt in dat de verkoper levert wanneer de goederen ter beschikking van de koper worden gesteld, ingeklaard op het aankomende vervoermiddel, klaar om te worden gelost, op de overeengekomen plaats van bestemming. De verkoper draagt alle kosten en risico’s om de goederen naar de overeengekomen plaats van bestemming te brengen en moet de goederen niet alleen uitklaren maar ook inklaren, alle rechten zowel bij uitvoer als bij invoer betalen en alle douane formaliteiten vervullen.


Bron: ICC | Voor de volledige Incoterms kan je deze opvragen bij de ICC Publicaties

Geschiedenis van de Incoterms